Napsali o nás: Cyklická žena o rituálu zavinování

Proč silné ženy potřebují přesně tento den jen pro sebe (aneb o rituálu zavinování)

O rituálu zavinování jsem slyšela už mnohokrát, zejména od svých cyklických lektorek. Ale znáte to. Dokud na danou věc nenastane ten správný čas, dokud do ní opravdu nedozrajeme, zůstává jen u toho, že možná jednou by to člověk mohl vyzkoušet…

A pak mi o něm jednou řekla moje kamarádka Peťa Jabůrková, se kterou se známe úplně odjinud: z akrojógy a z kurzu handbalancingu, který jsme organizovali s mým trenérem Miškem Barbierem. Peťa je navíc stavařka, tedy ženská, která si musí umět zorganizovat čas i život a se svým metrem šedesáti (jako já) dokázat srovnat všechny ty chlapy na stavbě.

Takže když mi ona začala vyprávět o rituálu zavinování a kombinovala při tom něžné ženské emoce a nerozporovatelnou mužskou logiku, řekla jsem, že to fakt chci vyzkoušet. Den jenom pro sebe? To už jsem strašně dlouho neměla. S povídáním? S ceremoniálním kakaem? S masáží? S bylinnou napářkou? A s rituálem zavinování, jehož skutečně magické účinky jsem měla teprve poznat? Na to se nedalo říct ne!

Rituál zavinování

A asi to taky znáte, že jak řeknete něčemu v životě ano, i když termín máte dohodnutý za tři týdny, tak ten proces se spustí teď a ihned. U mne to začalo živými sny: o duhových dracích v duhových horách, o divokých pumách (puma je můj velmi oblíbený snový symbol znamenající ženskou svobodu a spontánnost), pak o Zuzaně Čaputové (žena–prezidentka) – a vůbec se to moje snění celkově zdálo být hodně spojené se ženstvím.

Bylo mi tedy jasné, že už to nezastavím, a to i navzdory tomu, že začaly zase řádit respirační onemocnění a musely jsme náš termín s Peťou přesunout – aby se pak zázračně objevil další, ještě mnohem lepší…

No a tak už jsem tady. Parkuju u bývalé stodoly, která je Petřinou rukou předělaná na nádhernou masérnu a meditační místnost. A pak už jen vzdychám blahem do pozdního večera…

Petra je fakt profík. Vysvětlí mi krok za krokem, co všechno mě ten den čeká, jak to bude probíhat – a jak se opravdu můžu uvolnit a všechno pustit. A to je něco, co je pro mě něco úplně úžasného. Ne že bych nemeditovala a neměla v životě časy pohody a uvolnění. Ale stejně: vy, co mě čtete, jste ženy podobného typu jako já – které mají v životě spoustu úkolů a povinností a které energeticky i fyzicky drží prostor nejen často nejen pro své nejbližší, ale pro celé komunity lidí – a jen málokdy si dovolíme tohle povolit a nechat se podržet někým jiným. A to Peťa dělá pro mne celý ten den, co strávíme spolu, naprosto úžasně a dokonale.

Kakao

Nejdřív si vaříme ceremoniální kakao, to je slast (nemiluju sladké, ale zbožňuju kakao a čokoládu), a pak se přesunujeme nahoru, na povídací část rituálu. Jsem nadšená z toho, že mi Peťa nenabízí žádná řešení toho, o čem mluvím, nic nesoudí, nic nekomentuje. Jen mě nechává povídat a zasahuje pouze v případě, že zmlknu a ona má pocit, že ještě nebylo řečeno vše. Nemám hodinky a nemám mobil, nicméně když skončíme, jsou už dvě hodiny odpoledne a já přijela v deset. Mám pocit, že jsme mluvily tak deset, dvacet minut, ale byly to skoro 4 hodiny!

A nevím, jak to máte vy, ale já to mám tak, že často mi pomůže se „vymluvit“. Prostě si mluvením utřídit myšlenky a pocity a najednou je jasno. A když na to máte téměř neomezený čas, je to fakt geniální. Po těch 4 hodinách mám tedy jasno, co ve svém životě pro určité další období chci…

Rituál zavinování bývá často spojen s porodem, protože to žena přechází z jednoho stádia života do druhého a něco ukončuje a něco nového začíná. Ale nemusí to být jen fyzický porod a žena tentorituál může absolvovat kdykoli. Pro mne je to teď okamžik velmi podobný porodu: Ukončuju některé staré věci ve svém podnikání a začínám nové. Zejména to, že už nechci být zaměřena jen na české a slovenské ženy, ale že cítím, jak mě to velmi tahá do světa – dělat cyklickou osvětu celému světu, nejen tu u nás doma.

Když už bylo řečeno opravdu vše a já mám jasno, následuje masáž, na kterou si sama míchám olej. Mmmmmmmm! To je slast na slast, rozkoš na rozkoš!

A jestli jste někdy hledaly tu dokonalou ženskou masáž, tak tohle je přesně přesně přesně ona. Skoro nemluvíme, takže se můžu soustředit na prožitek hluboko v těle. Petra netlačí, nedělá sportovní masáž, nesnaží se rozmasírovat napjaté nebo zatuhlé svaly. Jen mě hladí, a to je něco, co my ženy tolik potřebujeme – ten velmi jemný, něžný, hladivý vědomý dotek, který většinou umí dát jen žena ženě.

A navíc tato masáž trvá téměř neomezeně dlouho. Čas není dán, masérka nemá žádného dalšího klienta, který už netrpělivě přešlapuje vedle v čekárně, a vy máte celý den mobil v režimu letadlo… Mmmmmmmmmmmmmm!

Příprava

Dalším bodem, který Peťa do svého pečujícího ženského dne přidala, je bylinná napářka. Míchám si opět sama i svou bylinnou směs a usedám na židličku, kterou Petra sama navrhla a vyrábí ( mrkněte na ně tady ). Dostávám i speciální napářkové šaty, které pro změnu šije její bývalá tchyně Jana. Peťa opravdu nenechává nic náhodě a péče o mne je 1000%!

Navíc si uvědomuju, že celý rituál je jako průchod všemi fázemi cyklu: přijíždím tam ve velmi dynamické náladě, napojená na vnější svět. Úvodní 4 hodiny povídání jsou přechodem z dynamické fáze do ovulační (= z hlavy postupně víc do těla), masáž je nádherný zážitek ovulační fáze (= ještě větší uvolnění se do těla a do rozkoše). Napářka mě začíná stahovat ještě víc do sebe a do hlubin podvědomí, vnímám ji jako takový přechod do premenstruační fáze. Úplný ponor nastává se samotným rituálem zavinování, který je pro mne jasně spojen s hlubokým vědomím a moudrostí menstruační fáze. A následuje vynoření se do nového cyklu, měsíce i života, do další dynamické fáze…

U všeho navíc pracujeme se záměrem – jak při vaření kakaa, tak při míchání oleje na masáž, tak při výběru bylin na napářku – a nejvíc při samotném zavinování.

Při zavinování znovu ležím nahoře v meditační místnosti a Peťa mě postupně zavinuje jako housenku. S každým zavázáním šátku nahlas propustím jednu věc, kterou už nechci ve svém životě mít, která mě omezovala a blokovala, která mi škodila. Být takhle svázaná je zajímavý pocit – a příjemný. Vlastně se mi z té housenky ani nechce ven. Je tam docela bezpečno. Ale pak se najednou nadechnu a vím, že můžu. Že se můžu posunout dál, že můžu roztáhnout křídla do nové etapy svého života. A tak s každým rozvázáním šátku se nahlas otevírám nové věci, kterou teď chci v životě mít.

kdy-je-vhodny

Když je všechno hotovo, cítím nesmírnou lásku a vděčnost, ale přitom i uzemněnost. Nelítám, jsem tady a teď, naplno ve svém těle a v radosti z toho, co mě nového a krásného čeká. Cítím propojení s Petrou, napojení na ženy a ženství. Je to nádherné a překrásné a mám z toho husí kůži ještě teď, co o tom píšu pro vás…

Petra navíc uvařila výborné a zdravé jídlo, které ještě víc napomáhá uzemnění a ukotvení toho všeho nového. Povídáme trochu o mých zážitcích, i když já cítím potřebu si je nechat pro sebe (a tak by to i mělo být, aby to ještě působilo), takže mluvíme hlavně o Petřině projektu Mé pomazlené já, z nějž jsem právě měla možnost ochutnat – a stálo to za to!

Kolem sedmé odjíždím domů, nádherně opečovaná a pomazlená.

Ale rituálem to neskončilo, spíš začalo. V následujících dnech cítím únavu, jak se celá nově energeticky přeskládávám, sny jsou i nadále velmi divoké, vyskakují moje staré noční můry, ale já vím, o čem to je: že se s tím loučím jednou provždy. Ulevuje se i mému tělu, mizí napětí z podbřišku, menstruace přichází za vzorných 29,5 dne.

A hlavně cítím změnu v sobě samé. Udělala jsem si jasno, co v životě chci – a co už tam rozhodně nechci mít. A tohle jasno nemizí, to zůstává, ve vztahu ke všem lidem kolem mne i ve vztahu k pracovním úkolům. S novým elánem eliminuju, co už se fakt přežilo a má zmizet a být nahrazeno. Moje schopnost říkat ne tam, kde cítím ne, ještě zesílila a nic mě nezviklá…

Říkám si, že kdyby tahle pevnost a rozhodnost a „nezviklatelnost“ byly jediným důsledkem rituálu zavinování, už i to je hodně velké! Ale není to jediný důsledek. hned první pracovní den po rituálu se mi přihlásí první klientka do mého čtyřměsíčního anglického programu osobních konzultací pro cyklické podnikatelky, který ještě ani nevisí na mých webových stránkách. Prostě se zjeví neznámo odkud…

Co dodat? Že to musíte vyzkoušet taky! Fakt to stojí za to!

Brána

Co jsem oceňovala nejvíc?

Petřin zároveň velmi profesionální a zároveň tak něžný, ženský a jemný a pečující přístup. Věděla jsem dopředu všechno, co se bude dít. Při samotném setkání a všech částech rituálu, tak jak je Peťa poskládala dohromady, jsem se cítila neuvěřitelně přijímaná, opečovávaná a milovaná. A to jsou pocity, které my, silné ženy, rozhodně potřebujeme zažívat a dopřávat si pravidelně a častěji, než si to dopřáváme. Ne že by nám to nedali naši chlapi, ale přiznejme si to – nedají;-)))) Ženská péče je ženská péče!

Všechny části rituálu byly úžasné a moc jsem si to užila. Den jen pro sebe – to se mi od doby, co máme štěně, ještě nestalo;-))) Takže jestli jste navíc mámy dětí nebo podnikatelky se spoustou lidí a povinností na krku, tohle rozhodně potřebujete.

A vzhledem k tomu, že tento text píšu 3 měsíce po absolvování rituálu, vím, že proces, který jsme tam s Petrou spustily, pořád jede dál. Jsem mnohem rozhodnější v mnoha oblastech svého života a podnikání. Nezabývám se zbytečnostmi. Přestala jsem lpět na detailech. Jsem odvážnější. Znovu ve mně vzplála vášeň šířit cyklické věci tak, kterou jsem to měla na samotném začátku, když jsem s projektem Cyklická žena® začínala.

Akorát si budu muset ještě nastavit nově denní režim. Jen za minulý týden jsem natáčela dva podcasty a jeden masterclass pro ženy z Ameriky a Kanady s 6–9 hodinovým časovým posunem a začínaly jsme pokaždé v sedm večer, což bývala doba, kdy už jsem rozhodně nepracovala… Ženy z ciziny jsou ovšem nadšené, že tyhle informace nikdy neslyšely a moc jim to pomáhá přijmout sebe samé.

Dana_Sofie_Slancarova_a_Petra_Jaburkova

Mí klienti za poslední měsíce prošli neskutečnými proměnami a já z nich mám obrovskou radost. (Jedna z nich, žijící v Indii, se mi například svěřila, že nikdy nemluvila o své menstruaci s nikým jiným, než se svou maminkou a svou sestrou. Po konzultaci se mnou se odvážila o tom promluvit i se svým manželem, který teď o ni nádherně pečuje a ona zažila po mnoha letech měsíce bez bolestivé menstruace!)

Minulý týden jsem taky měla možnost mluvit s velmi sympatickým mladým mužem o cykličnosti. A jako už mnohokrát v minulosti se mi ukázalo, že muži, bez ohledu na věk, chtějí o nás ženách vědět co nejvíc!

Oni vidí naše proměny. Oni vnímají, kdy jsme protivné, kdy jsme unavené a kdy jsme naopak v pohodě. Znám spoustu mužů, kteří na to mají šestý smysl a pravidelně měsíc co měsíc říkají své ženě: „Miláčku, zítra to dostaneš…“ (A ona to fakt zítra dostane.)

Včera ten mladý muž byl naprosto nadšen z toho, co mu říkám, protože si všech těchto projevů všimnul u své přítelkyně, ale netušil, že jsou za tím naše ženské hormony a taky zhruba 28denní perioda těchto změn. Velmi litoval, že se o tom nedozvídá nic na škole – ale to jsem mu říkala dobrou zprávu, že naše cyklické lektorky už školy objíždějí a přednášejí.

Takže, Peti, nepopsatelné díky!!!!

A vám všem tento rituál s Petrou můžu jen a jen doporučit. Mrkněte se tady na její stránky . Dozvíte se na nich víc jak o rituálu , tak třeba o stoličkách a směsích na bylinnou napářku nebo dalších úžasných věcech, které Petra se svým mužem Mírou vozí z Amazonie a podporují tak své přátele – Míšu a Augustina a jejich rodinu, místní indiánský kmen Kichwa.

ŽIJTE (s) CYKLEM A S RITUÁLY!

text © 2024 Dana-Sofie Šlancarová, dana-sofie.cz / foto © archiv Dany-Sofie Šlancarové, Petry Jabůrkové a pixabay.com

Zpět do obchodu